utorak, 9. srpnja 2013.

Aura i čakre

Aura
Svatko od nas oko svojeg tijela ima energetsko polje odnosno auru, a kada dvije ili više aura dođu u kontakt dolazi do energetske interakcije među njima. Aura se sastoji od tri dijela energetskog (eteričnog), emocionalnog i duhovnog tijela. Ta tri sloja odašilju elektromagnetsko zračenje čije se vibracije šire na udaljenost tri do četiri metra od tijela no najveća snaga zračenja je do četrdesetak centimetara od površine kože. U unutrašnjosti našeg tijela smjestila su se određena energetska središta odnosno čakre. To su vrtlozi energije koji se okreću sa određenom frekvencijom i svi jednako utječu na funkcioniranje čitavog našeg sustava, kako fizičkog tako i mentalnog, ali i duhovnog. Prvu snimku aure napravio je ruski inžinjer Semen Kirlian sredinom dvadesetog stoljeća kada je pomoću posebne fotografske tehnike snimio svoju ruku koja je bila okružena svjetlosnom ovojnicom.

ETERIČNO TIJELO
Eterično je tijelo najbliže našem fizičkom tijelu i upravo je za njega zaduženo, to je najuže polje oko nas koje čuva našu fizičku energiju i hrani je energijom Svemira, kada nije skladno onda ukazuje na probleme fizičke prirode i potrebno je poraditi na čakrama.
EMOCIONALNO TIJELO
Drugi pojas koji je oko nas je emocionalno tijelo, ovaj pojas uzima emocionalnu energiju i prenosi je fizičkom tijelu, svaki naš osjećaj odražava se na fizičkom planu.
DUHOVNO TIJELO
Ovo tijelo je najšire i zadnje u nizu, a ima i najvažniju ulogu, ono stvara ravnotežu između eteričnog i emocionalnog tijela, a ujedno je i dom za sve uzorke naših ponašanja i shvaćanja svijeta kao i naših vjerovanja i interakcija sa svime oko nas.

Ova podjela na tri tijela od kojih se naša aura sastoji je najosnovnija i najkraća, no istina je da u našoj auri ipak ima mnogo više slojeva. Kada bi auru preciznije išli opisivati i dijeliti na slojeve došli bi do podjele na sedam slojeva gdje je svaki sloj povezan sa jednom od sedam čakri, ti slojevi su niže eterično područje, niže osjećajno područje, niže mentalno područje, astralno tijelo, eterični kalup, nebesko tijelo i keterično tijelo. Ovdje priči ipak nije kraj jer na tih sedam se nastavljaju još pet tijela, to su: memorijsko tijelo (zvano još i bijela zona), tijelo duše, integracijsko tijelo, tijelo beskonačnog duha i tijelo univerzalnog uma odnosno božansko tijelo. Sveukupno, naša se aura sastoji od dvanaest dijelova, a o svakome posebno objašnjenom moći ćete pročitati na podstranici Aura i Čakre koja će uskoro biti postavljena sa desne strane zajedno sa ostalim temama, ovaj članak shvatite kao uvod u tu veliku priču o energetskim nivoima naše aure.

Čakre
Kada krenete učiti o čakrama najčešće čete u literaturi doći do informacije da postoji sedam čakri, u malo boljim literaturama doći ćete do informacije da postoji sedam glavnih čakri, ali Vam neće biti objašnjeno zašto se smatraju glavnima, no postoji i kvalitetna detaljnije razrađena literatura u kojoj ćete moći pročitati da osim sedam glavnih čakri postoje još i čakra zemaljske zvijezde, transpersonalne čakre ( kauzalna, zvijezda duše i zvjezdana vrata) i manje čakre (na dlanovima i stopalima). Osim njih tu je još najmanje osamnaest sekundarnih čakri koje pripadaju eteričnom tijelu. O svakoj čakri ćete posebno moći pročitati sve detalje na stranici koja će uskoro biti postavljena, za sada Vam donosim samo njihove kratke opise koji će Vam poslužiti kao uvod u ovu tematiku.

SEDAM GLAVNIH ČAKRI - svaka je povezana sa jednom endokrinom žlijezdom

1.Korijenska - Muladhara
Prijevod sa sanskrta znači "središte korijena", nalazi se između anusa i genitalija, na samom dnu kralježnice. Prikazujemo je sa žutim kvadratom koji simbolizira četiri strane svijeta i četiri zemaljske dimenzije. Taj kvadrat je okružen sa crvenim lotusom sa četiri latice, a unutar kvadrata je obrnuti trokut koji simbolizira ženski spol i sjedište kundalinija. Ova se čakra povezuje sa tamno crvenom bojom, a upravlja nadbubrežnim žlijezdama i probavnim sustavom od rektuma do dvanaesnika. Njene pozitivne osobine su realizam, poduzetnost, nagon za preživljavanjem i borbeni duh dok su negativne osobine bijes, razdražljivost, agresivnost, opsjednutost seksom i nasilje.

2. Sakralna - Svadhisthana
Prijevod sa sanskrta znači "sakralno središte", nalazi se između sakralne kosti i petog lumbalnog kralješka. Ova čakra upravlja spolnim organima i njihovim funkcijama, a prikazujemo ju sa bijelim krugom koji podupire mjesec, to su simbol vode koju podupire tijek života, a okružena je sa lotusom od šest crvenonarančastih latica. Boja ove čakre je narančasta a njene pozitivne osobine su karizma, hrabrost, kreativnost dok su negativne osobine pretjerana ambicija, umišljenost, tjeskoba i sitničavost.

3. Čakra solarnog pleksusa - Manipura
Prijevod sa sanskrta znači "grad dragulja", a nalazi se iznad pupka. Prikazuje se kao obrnuti trokut kao simbol vatre koji je upisan u krug koji je okružen sa deset latica plavog lotusa. Boja ove čakre je žuta, ona upravlja želucem, gušteračom, slezenom i jetrom, a njene pozitivne osobine su samopoštovanje, altruizam i povjerenje dok su negativne osobine strah od kritike, nesigurnost i nepovjerenje.

4. Srčana čakra - Anahata
Prijevod sa sanskrta znači "neoštećen, neokrnjen", a nalazi se u središtu prsnog koša, u razini srca. Prikazuje se sa dva trokuta koji oblikuju šesterokraku zvijezdu kao simbol širenja u svim smjerovima, a okružena je sa dvanaest crvenkastih latica. Boje ove čakre su zelena i ružičasta, a ona upravlja srcem, plućima, ošitom i cirkulacijom. Pozitivne osobine su suosjećajnost, empatija, društvenost dok su negativne ljubomora, posesivnost, opsesija i zatvorenost.

5. Grlena čakra - Vishuddha
Prijevod sa sanskrta znači "čist", a nalazi se u grlu i upravlja grkljanom, ždrijelom, bronhijima, štitnjačom, glasnicama i jezikom. Prikazuje se trokutom okrenutim prema dolje u krugu koji je okružen sa šesnaest latica purpurno crvene boje. Boja ove čakre je svijetlo plava, a njene pozitivne osobine su komunikacija, otvorenost, solidarnost dok su negativne sramežljivost, konzervativni stavovi, melankolija i škrtost.

6. Čakra trećeg oka - Ajna
Prijevod sa sanskrta znači "autoritet, zapovijed", a smještena je u sredini čela i upravlja hipofizom i epifizom, očima i donjim dijelovima mozga. Prikazuje se sa svijetlo plavim krugom na kojemu su dvije svjetleće latice koje simboliziraju resice epifize, a u krugu se nalazi obrnuti trokut kao simbol ženskog sa simbolom muškog spolnog organa unutar sebe utjelovjenog u slogu om. Boja ove čakre je tamno plava, a njene pozitivne osobine su intuicija, telepatija i inteligencija dok su negativne osobine neodgovornost, prebujna mašta, prenagljenost i nesvjesnost.

7. Krunska čakra - Sahasrara
Prijevod sa sanskrta znači "deset tisuća latica", a nalazi se na najvišem dijelu lubanje, ona upravlja sa četiri moždana režnja. Prikazuje se kao kugla koja je simbol savršenstva sa tisućama latica koje okružuju njene dvije trećine. Boja ove čakre je bijela i sve što čini tu bijelu boju odnosno čitavi dugin spektar. Pozitivne osobine ove čakre su čovjekoljublje, smisao za humor, nada i maštovitost dok su negativne osobine oholost, potreba za priznanjem, želja za moći i svojeglavost.

TRANSPERSONALNE ČAKRE (nadosobne)
1. Kauzalna - uzročna
Ovu čakrom neki smatraju najvišom osobnom dok je drugi smatraju najnižom transpersonalnom pa je tako neki izvori smještaju u glavne i navode kao osmu glavnu. Nalazi se na stražnjom strani glave, otprilike deset centimetara iza krunske čakre, a koristi se kao savršena akupunkturalna točka za pravilan protok energije kroz mozak. Ova se čakra smatra posrednikom između gornjih transpersonalnih i donjih sedam čakri jer podiže duševnu snagu suptilnih tijela, a bit joj čine tišina i mir, kada je aktivirana donosi unutarnji duševni sklad i opuštenost uma.
2. Čakra zvjezdane duše
Ova je čakra smještena otprilike petnaest centimetara iznad glave i služi kao most između duhovne i fizičke razine odnosno stvarnosti i biti, osjetljiva je na sunčevu svjetlost, odnosno upija ju. Kada se ova čakra aktivira, postaje dvostruki vrtlog koji osobni identitet projiciraju prema van, animalni nagoni se uzdižu prema višim tijelima, a duhovna energija energija svemira se spušta u osobne čakre.
3. Čakra zvjezdanih vrata
Ova je čakra tridesetak centimetara iznad glave, a aktivira se u dva smjera. Uzlazno je aktivira ljudska volja prema jednom cilju, dok je silazno aktiviraju kozmičke zrake. Ova čakra sa otvaranjem vodi prema najvišem stanju svijesti i mističnim iskustvima.

ČAKRA ZEMALJSKE ZVIJEZDE
Ova čakra nalazi se petnaestak centimetara ispod tabana i povezuje ga sa zemaljskim korijenima. Aktivacija ove čakre donosi sklad tijela sa silama tla, a bez njene aktivacije nije moguće aktivirati transpersonalne čakre jer se kozmičke zrake moraju pomiješati sa energijom planeta kako bi dosegle svoj vrhunac u nama pa ovu čakru možemo smatrati "uzmeljenjem" nadosobnih.

MANJE ČAKRE
Nalaze se na tabanima i dlanovima, ali i na prstima nogu i ruku, pregibima laktova i koljena, eterične su i stvaraju mikrokozmičku putanju energije po tijelu u kružnom obliku. Koriste se kod akupunkture, a postoje teorije o dva smjera cirkuliranja energije kroz njih, uzlazni i silazni gdje uzlazni kanal upravljanja, a silazni kanal kontrole.

Na kraju ovog uvodu donosim Vam afirmacije vezane za sedam glavnih čakri:
1. Vjerujem energiji Zemlje i osjećam svoje tijelo.
2. Uživam u životu sa svim svojim osjetilima.
3. Imam povjerenja u svoje osjećaje i intuiciju.
4. Šaljem sebi i drugima ljubav i razumjevanje.
5. Otvaram se prema snazi istine.
6. Otvaram se prema unutarnjem svijetlu.
7. Svjestan/a sam svega u svakom trenutku.

3 komentara:

  1. Kao i uvijek, odlično :) Interesira me naravno i detaljnija obrada svega pa se veselim i tome.
    Jesi probala/uspjela kad vidjet svoju ili tuđu auru? Vidio sam bio da postoje metode neke, ali nisam posvetio još truda dosta tome. Sjećam se da je i Abraham jednom pokazo ljudima svoju, tj Estherinu auru. Samo što je bio audio pa nisam mogo posvjedočit.

    Ove afirmacije za čakre bi trebalo pri meditaciji govorit ili anytime? I jel imaš ti neku metodu za pojačat ih? Ja imam ove vježbe tibetanske kaj sam ti spomenuo jedino pa ću vidjet kak to funkcionira.

    I btw jel znaš što o kundalini energiji i kolko i kak je povezana sa svim ovim?

    :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Miiiiir Ivore, udahni...Toliko puno pitanja u jednom dahu :)
      1.Probala i uspijela vidjet tuđe aure
      2. Probala i ne uspijela vidjet svoju
      3. Da, postoje tehnike za to, pisati ću o njima.
      4. Afirmacije idu za vrijeme meditacija ili rano ujutro ili prije spavanja.
      5. Postoje brojne metode o aktivaciji čakri, pisat ću o onima koje sam ja koristila.
      6.Znam ponešto o kundaliniju, pisat ću i o tome, ali oprez imaš nekoliko teorija, ja ću pisati o onoj koju prihvaćam, ali ću dati i linkove za ostale.

      Eto, mislim da sam ti na sva pitanja odgovorila :D

      Izbriši
    2. Jesi :D hvala, samo će dobro doć koja metoda vezana za prvi odgovor ;) Pozzzz

      Izbriši