Elementi i Elementali

Kao i mnoge ostale Poganske kulture, Wicca koristi četiri elementa; Zemlju, Zrak, Vatru i Vodu. Prvi koji je postavio teoriju elemenata je bio grčki filozof Empedocles čija su mnoga djela izgubljena no ipak sačuvano je dovoljno kako bi se shvatila opća ideja o Elementima od kojih je sačinjen Svijet. Osim korištenja materinjeg jezika, u mnogim se kulturama koriste i keltska imena Airt, Deas, Iar, Tuath i Aethyr.

Wicca na elemente ne gleda samo kao na graditelje već i kao na zaštitnike i čuvare, sa njima radi, živi i koristi se Njihovom pomoći. Uz četiri elementa, mnogi koriste i vjeruju u peti, Duh ili Ahasha-u. Svih pet elementa simbolički je prikazano na pentagramu, gdje gornji vršak simbolizira Duh koji upravlja i koristi ostale.
Vrlo važan koncept Elemenata je povezan sa stranama svijeta, Oni se smatraju čuvarima kula koje predstavljaju sjever, istok, jug i zapad, a tim stranama svijeta i vladaju. Često se koriste kod otvaranja i zatvaranja energetskog kruga gdje služe kao zaštita i pomoć pri bilo kakvom radu unutar njega.ELEMENTI 

ZEMLJA - TUATHZemlja je čuvar kule Sjevera i povezuje se sa Božicom pošto je stabilna i plodna. Predstavlja snagu, plodnost, stabilnost i prosperitet.
Simbol Zemlje je jednakostraničan trokut okrenut jednim vrhom prema dolje sa manjim trokutom unutar njega. U tarotu, Zemlja se povezuje sa pentagramima ili novčićima, ovisno kako ih zovete.

Simbolizam koji se veže uz ovaj Element je povezan sa ciklusom života pa tako ukljućuje rođenje, smrt, početke, krajeve ali i tišinu, plodnost i uzemljenje. Kada se koristi u ritualima osim zemljom (bilo koje vrste) može se prikazivati i solju, krupnom ili sitnom.
Strana svijeta: SJEVER
Boje: ZELENA i SMEĐA
Doba dana: PONOĆ
Doba godine: ZIMA
Životinje: VUK i MEDVJED
Priroda: PLANINE, DRVEĆE, BILJKE
Oruđe: NOVČIĆI, PENTACLE
Svojstva: UZEMLJENJE, FOKUSIRANJE
Elementali: GNOMI
Horoskopski znakovi: BIK, DJEVICA, JARAC
Osjetilo: DODIR
Kamen: SMARAGD, ONIKS, AZURIT, AMETIST
Metali: ŽELJEZO, OLOVO
Instrument: BUBANJZRAK - AIRTZrak je čuvar kule Istoka i povezuje se sa mentalnom aktivnošću i dahom života. Predstavlja znanje, maštu, ideje i želje. 
Simbol Zraka je vrlo sličan simbolu Zemlje, to je jednakostranični trokut okrenut jednim vrhom prema gore sa manjim trokutom unutar njega. U tarotu, Zrak se povezuje sa Štapovima.

Simbolizam koji se veže uz ovaj element vezan je uz um pa tako uključuje intelekt, razum, znanosti, ali i mladost i putovanja. Kada se koristi u ritualima, prikazuje se štapovima, mirisnim štapićima i njihovim dimom te perima.Strana svijeta: ISTOK
Boje: ŽUTA i BIJELA
Doba dana: ZORA
Doba godine: PROLJEĆE
Životinje: ORLOVI, SOKOLI
Priroda: NEBO, VJETAR, TORNADA
Oruđe: ŠTAP, MIRISNI ŠTAPIĆI
Svojstva: INTELEKT, PSIHIČKE MOČI, ZNANJE
Elementali: SYLPHS (slobodni prijevod: SILFI)
Horoskopski znakovi: BLIZANCI, VAGA, VODENJAK
Osjetilo: NJUH i SLUH
Kamen: TOPAZ, kamenje duginih boja, AMETIST, ALEKSANDRIT
Metali: KOSITAR, BAKAR
Instrument: svi puhački instrumenti, posebno FLAUTA


VATRA - DEAS


Vatra je čuvar kule Juga i povezuje se sa strasti, voljom, energijom i seksom, ali i transformacijom. Predstavlja dualnost jer ljudima osigurava svijetlost i toplinu ali sa druge strane jako lagano uništava i razara. Simbol Vatre je jednakostraničan trokut okrenut jednim vrhom prema gore. U tarotu se povezuje sa mačevima.

Simbolizam koji se veže uz ovaj element je povezan sa ljubavlju i strasti, emocionalnom i fizičkom pa tako uključuje i inspiraciju. Često se orgazmi bez obzira da li ih doživljavamo sami ili s partnerom, posvećuju upravo ovom elementu, a tek onda bogovima. Kada se koristi u ritualima, Vatra se simbolički prikazuje svijećama. U slučaju da želite koristiti baš vatru, osigurajte si da posuda u kojoj ju palite bude nezapaljiva, kotao je tu najkorisniji, i pazite da ju ne radite veliku, čak ni u kotlu, zbog očitih sigurnosnih razloga, ako ste vani, pazite da osigurate prostor na kojem ga palite, a u bilo kojem slučaju uvijek pored sebe imajte spremne određene količine vode ili pijeska kako bi ju pravovremeno mogli ugasiti ako stvari izmaknu kontroli.


Strana svijeta: JUG
Boje: CRVENA i NARANČASTA
Doba dana: PODNE
Doba godine: LJETO
Životinje: DIVLJE MAČKE
Priroda: PLAMEN i VULKANI
Oruđe: MAČ ili CEREMONIJALNI BODEŽ (Anthame)
Svojstva: STRAST, HRABROST, SEKS
Elementali: SALAMANDERI
Horoskopski znakovi: OVAN, LAV, STRIJELAC
Osjetilo: VID
Kamen: RUBIN, CRVENI OPAL, VULKANSKA LAVA, AHAT
Metali: ZLATO, MJED
Instrumenti: žičani instrumenti posebno GITARAJoš u današnje vrijeme se vodi rasprava oko Zraka i Vatre i koje točno karte u tarotu predstavljaju pa se tako u nekoj literaturi može pronaći da Vatra simbolizira Štapove, dok Mačeve simbolizira Zrak. Osobno, priklonila sam se ovoj drugoj teoriji, koju sam i navela, jer na Štapove gledam kako se dižu u visinu, prema Zraku dok mi je instinktivno povezivanje Mačeva i Vatre obzirom da su se u Vatri iskovali.VODA - IARVoda je čuvar kule Zapada i povezuje se sa intuicijom, mudrosti, dušom i liječenjem. Predstavlja čišćenje, regeneraciju i preobrazbu. Simbol Vode je sličan simbolu Vatre, to je jednakostraničan trokut okrenut jednim vrhom prema dolje. U tarotu predstavlja Kalež. 
Simbolizam koji se veže uz ovaj element je povezan sa emocijama i svime što nam one donose, pogotovo intuicijom. Vrlo važan aspekt je i čišćenje koje se uz ovaj element veže u svih kulturama i religijama, Voda nas pročišćava i jača naš duh i um, briše s nas negativnu energiju i puni nas pozitivnom, a koristimo je i kod čišćenja i punjenja mnogih kristala.Strana svijeta: ZAPAD
Boja: PLAVA
Doba dana: SUTON
Doba godine: JESEN
Životinje: DUPINI, RIBE, ŠKOLJKE
Priroda: OCEANI, JEZERA, RIJEKE i POTOCI, KIŠA
Oruđe: KALEŽ
Svojstva: EMOCIJE, PONOVNO ROĐENJE, INTUICIJA
Elementali: UNDINE (Morske vile, mnogi tvrde da nemaju nikakve veze sa sirenama)
Horoskopski znakovi: RAK, ŠKORPION, RIBE
Osjetilo: OKUS
Kamen: AKVAMARIN, PLAVI TURMALIN, BISER, KORALJI, PLAVI TOPAZ
Metali: SREBRO, ŽIVA
Instrumenti: HARMONIKA, CIMBAL
ČIŠĆENJE PROSTORA ELEMENTIMA Prije nego se krene u čišćenje Elementima, potrebno je prostor i fizički očistiti, ponekad nam to oduzima mnogo vremena pa je čišćenje Elementima najbolje napraviti nekoliko puta godišnje kada imamo naviku prostor u kojem živimo temeljito oprati, usisati i slično, najčešće se to radi prije promjena godišnjih doba, dakle najmanje četiri puta godišnje.
Ovaj i sve druge rituale koje ćete naći na ovim i mnogim drugim stranicama na ovu i slične teme, shvatite kao primjer, ne kao izričito uputstvo jer sve rituale pokušajte modificirati ili sami osmisliti, izbjegavajte kopiranje tuđih rituala jer imati ćete puno veći učinak ako iskoristite svoju maštu i ideje. Ovo je dakle prijedlog rituala, spreman na sve modifikacije kojih se prisjetite.
Uzmite simbole Elemenata, ja koristim tanjurić u koji stavim malo Zemlje, zdjelicu ili čašu Vode, nekoliko mirisnih štapića kao simbol Zraka i svijeću kao simbol Vatre. Dodatno koristim i zvono (ako nemate zvono možete i pljeskati) kao simbol Božice i metlu.
Prostor prvo treba očistiti od negativne energije, a tek potom puniti pozitivnom. Prvo uzmem metlu i u suprotnom smjeru od kazaljke na satu (widdershins) prolazim po stanu i metem nakupljenu energiju s poda, zidova i stropa (ne direktno po njima već nekoliko centimetara od njih po zraku) i guram ju prema ulaznim vratima i kroz njih. Kada završim sa time uzimam simbole Elemeneta i njima također u istom smjeru čistim prostor, ne radim četiri nova kruga već samo jedan gdje svakih par koraka koristim Elemente kako bi se prostor dodatno očistio njihovom Energijom. Pospem malo Zemlje (pomiješane sa soli), malo Vode, dobro zadimim sa štapićima i prođem blizu zida sa plamenom Vatre. Kada napravim taj drugi krug i čišćenje Elementima, otvorim prozore i izađem iz prostora na nekoliko minuta kako bi sva negativna energija mogla izaći, a pritom se ne zalijepiti za mene, pustim Elemente da odrade svoj dio posla. Nakon par minuta se vratim i zatvorim prozore, pokupim Zemlju i obrišem Vodu, a tada krenem sa ulaznim vratima u stan.
Četiri kuta vrata posvetim Elementima, svakom jedan, i zamolim ih da čuvaju sve koje ulaze prostor, a njega održavaju svježim i odbijaju sve oblike energije koji njemu i stanarima mogu štetiti. Kada sam gotova sa Elementima na vratima, zvonom lagano zazvonim triput u svakom kutu kako bi prizvala blagoslov Božice kroz frekvencije zvona. 

Nakon vrata krenem u treći krug po stanu, ovaj put u smjeru kazaljke na satu (deosil) i pomoću Elemenata punim prostor novom čistom i smirujućom energijom. Svakih par koraka Elementima pređem preko prostora, moleći ih da ga blagoslove, a nakon njih na svakom mjestu zazvonim tri put zvonom za blagoslov Božice prije nego se pomaknem na sljedeće mjesto.


Kada sam gotova sa trećim krugom, sav korišteni materijal zakopam u Zemlju i zatražim blagoslov Boga za sve učinjeno i blagonaklonost prema prostoru i njegovim stanarima.

ELEMENTALI

Nema komentara:

Objavi komentar