ponedjeljak, 19. ožujka 2012.

Proljetno ljekovito bilje

Bio je danas divan sunčani dan pa sam krenula u opskbljivanje prvim biljćicama. Danas sam nabrala jaglaca i ljubičica. Te dvije divne biljke nisu samo ukusne kada se od njih napravi čaj već i izuzetno ljekovite. Imaju slična svojstva, obje se koriste kod prehlada i gripa jer sadrže manju količinu vitamina C no više iz razloga jer olakšavaju iskašljavanje i pomažu kod problema sa plućima. Jaglac čisti krv od toksina, a ljubičica smiruje glavobolje dok obje biljke pomažu kod nesanice pa se često preporučuje kod takvih problema miješati ove biljke i kombinirati ih sa drugim biljkama sličnih svojstava. Na stranicama o herbalizmu sa desne strane napisala sam više informacija o ovim biljkama i stavila neke korisne poveznice na stranice sa dodatnim informacijama i receptima koji se koriste od ovih biljaka. Slike su moje, danas napravljene kad sam biljćice pripremila za sušenje, nadam se da ću u budućnosti također moći imati vlastite fotografije biljaka o kojima ću pisati.

Ove biljke možete pronaći u svojim dvorištima i oko kuća, u šumi i na livadama, jaglac voli sunčane dijelove, a ljubičica polusjenu. Preporučam Vam čajeve od ovih biljaka, ukusni su i zdravi, a izuzetno jednostavni za napraviti. Izbjegavajte med u ovim čajevima jer su biljke dovoljno slatke pa im je u čaju dovoljno malo ili ništa šećera, ne preporuča se limun, ali možete dodati malo mlijeka. Jaglaca Vam je dovoljno 50-100 grama za jednu litru vode, ljubičice ćete možda mnogo teže naći u toj količini pa je za nju dovoljno par čajnih žlica cvijetova za šalicu (2dcl).

Uživajte u divnim čajevima.

4 komentara:

  1. pozz koliko vidim tvoje ljubičice su dosta tamne ,buduči da živim dosta blizu šume i livade kad sam ih sreo bile su malo svjetlije a čak sam naišao i na bijele.

    OdgovoriIzbriši
  2. U biti sam ih najviše bijelih našla, ovo tu je samo jedan mali skup tamnih, pogledaj u herbalizmu sliku ljubičica, svijetle su, to je i mene iznenadilo ove godine, inače nema toliko puno bijelih.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kod mene je bijelih više nego ljubičastih :D

      Izbriši
  3. Odličan post! Na žalost nemam vrt već samo mali balkon pa imam samo jedan jaglac koji mi služi za ukras i žao mi ga je ubrati :)

    OdgovoriIzbriši