nedjelja, 1. travnja 2012.

BELTANE

Beltane je treći veliki sabat u godini, a mnogi ga smatraju najvećom svetkovinom u paganskim kulturama. Priroda oko nas je živa i vesela, razigrana, a bogovi se u potpunosti spajaju. Na zadnji sabat bog i božica su se sa jednakom duljinom dana i noći predstavljali kao ravnopravni, a na ovaj sabat oni doslovno postaju jedno, spajaju se. Slavimo njihovo vjenčanje i jednu energiju koja se sada sastoji i od boga i od božice. Slavimo spajanje različitosti i slavimo energiju koja je u svemu pa i u nama. Unatoč mišljenjima kako je Samhain "Noć Vještica", Beltane je noć i dan Vještica, a Samhain je proslava nove godine. Na Beltane je poznato kako teku velike količine alkohola, kako se jedu kolači u nezamislivim količinama, peku se roštilji, pjeva se, pleše ,skače preko vatre i igra sa trakama na majskom stupu. Ovaj sabat se slavi u obilju jer i predstavlja obilje, a usko je vezan uz seksualnu energiju bez koje ne bi bilo života.
PROČITAJ CIJELI ČLANAK

Broj komentara: 5:

  1. eto, mi pagani slavonci uvijek slavimo na jezeru vilinskom jednom ;) uvijek bude kao navedeno, nema do sexa u šatoru, hehe

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno :) nadam se da ćete se i ove godine zabaviti. U Zagrebu se također priprema grupno slavlje, ali eto, ove godine odabrali smo šumu, možda slijedeće i mi oddaberemo jezero. Trenutno smo u zadnjim pripremama. Ugodnu zabavu ti želim!

    OdgovoriIzbriši
  3. is, ak' se mal' potrudimo ,cernunnos se zna muvat za vrijeme tuluma (vile isto budu sretne) !

    OdgovoriIzbriši
  4. Green, divan ti je sajt. Srećan praznik! Agatha

    OdgovoriIzbriši
  5. Uskoro slike sa proslave u Zagrebu :)

    OdgovoriIzbriši