srijeda, 8. veljače 2012.

Drawing down the Moon

Upijanje Mjeseca je jedan od najčešćih i najlijepših rituala koje Wiccani i pripadnici drugih poganskih religija prakticiraju. Njegova snaga je u izravnom primanju energije u tijelo i ovisno o našoj otvorenosti i spremnosti na nju, energija se očito manifestira u obliku trnaca, topline, smijeha, suza, stanja transa i slično, iskustva su različita.
Upijanje Mjeseca se kao ritual osmišlja individualno i osim u kovenima, rijetko se koriste šablone. Neki prije samog obreda uzmu papir i napišu što će govoriti i raditi, a neki se prepuste i govore prvo što im padne na pamet otvarajuči se tako dodatno pred Boginjom. Postoje situacije kada će Vam biti najugodnije Boginji se obračati nekim imenom poput Isis, Astarte, Demeter, Hecate, Kali, Inanna, Bride, Artemis, Brigit, Diana, u nekim prilikama nazivat ćete ju Mjesecom, a nekad ćete joj se obračati samo s riječju Božice ili Boginjo. Koristiti možete i imena punih mjeseca po mjesecima, imena su različita u raznim kulturama:



KELTI:
Siječanj: Potpuni (veliki)                        
Veljača: Ledeni, Mjesec Leda               
Ožujak: Mjesec Vjetra                           
Travanj: Rastući, Mjesec Rasta            
Svibanj: Svijetli Mjesec                          
Lipanj: Mjesec Konja                             
Srpanj: Mjesec Traženja, Mjesec Zahtjeva
Kolovoz: Mjesec Rasprava
Rujan: Mjesec Pjesme
Listopad: Mjesec Žetve
Studeni: Crni Mjesec
Prosinac: Hladni Mjesec



SREDNJOVJEKOVNI:
Siječanj: Mjesec Vuka                                    
Veljača: Mjesec Oluje                                   
Ožujak: Čisti Mjesec                                      
Travanj: Mjesec Sjemena, Mjesec Sijanja       
Svibanj: Mjesec Zeca                                    
Lipanj: Mjesec Diane                                    
Srpanj: Mjesec Medovine
Kolovoz: Mjesec Kukuruza
Rujan: Mjesec Ječma
Listopad: Krvavi Mjesec
Studeni: Snježni Mjesec, Mjesec Snijega
Prosinac: Mjesec Hrasta



NEO PAGANSKI:
Siječanj: Mjesec Leda                              
Veljača: Mjesec Snijega                             
Ožujak: Mjesec Smrti                                 
Travanj: Mjesec Buđenja                            
Svibanj: Mjesec Trave                                
Lipanj: Mjesec Sijanja, Mjesec Sadnje        
Srpanj: Mjesec Ruže, Rumeni Mjesec
Kolovoz: Svijetli Mjesec
Rujan: Mjesec Žetve
Listopad: Krvavi mjesec
Studeni: Mjesec Duge Noći
Prosinac: Mjesec Hrasta



Obred možete raditi vani ili unutra, a može biti dio vašeg večeg ritala u kojima ste pozvali i Elemente ili može biti samostalni ritual, u slučaju samostalnog vrijeme koje možete predvidjeti je 15 min - 60 min ovisno o tome što ste isplanirali. Dolje je moj osobni rital "upijanja Mjeseca" i može vam poslužiti kao pomoć dok pišete svoj no predlažem vam da oslobodite maštu i opustite se, osobni rituali su uvijek značajniji.



"Upijanje Mjeseca"


1. Opustiti se i razmisliti o nakani povezivanja sa Boginjom, je li to u svrhu prizivanja Njene pomoći u nečemu ili samo kao uživanje u Njenoj prisutnosti. Postoji li nešto što želimo napustiti ili nešto što želimo postići, želimo li ostvariti bolji odnos sa Boginjom u svakodnevnici ili joj se možda za nešto želimo zahvaliti.
2. Mjesto rituala pripremiti, postaviti svijećice, eventualno simbol Boginje ili kipić i ako je moguće, neki cvijet i postaviti tako da kada stanete ispred svijeća ili svijeće gledate u Mjesec.
3. Opustiti se i zapaliti svijeće. Stati uspravno skupljenih nogu i nekoliko puta pucketati prstima ili pljesnuti, a može se koristiti i zvono, kako bi se fokusirali i očistili um od svega.
4. Duboko i smireno disati i prekrižiti ruke preko ramena lagano formirajuči slovo X na prsima.
5. Pozdraviti Boginju i nastaviti joj se obraćati, reći ono što joj želimo reći i dozvati ju da uđe u nas. Mogu se koristiti i prizivi raznih boginja koje smo prethodno pripremili.
6. Lagano se rašire noge u razinu ramena a ruke se otvore od nas ili u zrak ili u razini ramena se rašire, a mogu se i samo lagano ispružiti. Tada se počinje prihvaćati boginju u tijelu. Nekada će to ići postupno i osjećat ćemo kako se punimo energijom Mjeseca, kako nam se otvaraju čakre ili kako nas obavija sve jača toplina, a nekada će to biti vrlo iznenadno. Kada se dogodi, dopustite boginji da govori kroz Vas, budite njen glas, osjetite ju i poslušajte što Vam ima za reći. Kada je gotova, opustite se i zahvalite joj.
7. Energiju nakupljenu u Vašem tijelu koju ne bi bili u stanju dalje koristiti u svakodnevnom životu pustite iz sebe, ali ne nazad u Mjesec već u Zemlju, primite se za drvo ili dodirnite zemlju i ispraznite se.



7.veljače 2012. Puni mjesec, osobne fotografije sa rituala:
























Blagoslovljen Vam svima Esbat! )O(

Nema komentara:

Objavi komentar