srijeda, 11. rujna 2013.

Ona koja se ne boji niti jednog čovjeka i niti jednog boga....

Svakoga od nas u životu nešto vuče, nešto čemu se uvijek na kraju vračamo čak i kada odlutamo i nešto što nam je prirodno, urođeno, što smatramo neupitnim i što spremni smo braniti po bilo koju cijenu. Dugo sam odgađala napisati post o Kraljici jer smatrala sam da bih na taj način otkrila sve karte, da bih pokazala slabost na određeni način jer lako je reći što mrziš, teško je priznati što poštuješ, voliš i nosiš u sebi. Sada se nekako osjećam spremnom to učiniti i zahvaljujem dragoj trudnici na inspiraciji jer upravo sa njenim govorom o Hekati i iskrenom objašnjenju veze koju sa Njom ima potaknuta sam otvoriti svoje misli i pojasniti čitateljima, novima i starima odakle mi pravo da se nazivam Vješticom, čiji to nauk slijedim i zašto baš Witan pored svih drugih pravaca. Udobno se smjestite jer vodim Vas u čarobnu priču o prvoj ženi koja se bavila Vještičarstvom, priči o Onoj koja i najvećeg je Oca naučila sve što je znala, o Onoj koja jedina je živjela kada drugi bogovi su umirali (Ynglinga Saga 10). Naputak prije nastavka čitanja, u običnim zagradama su pojašnjenja, a u kosim zagradama su navedeni izvori u kojima možete provjeriti moje tvrdnje i saznati više.


U nordijskom duhovnom putu dvije su glavne skupine bogova, starija Vanir i mlađa Aesir, Freyja je boginja Vanira i oko nje su povjesničari vodili velike bitke miješajući je sa Friggom (Odinova žena) i često je prikazujući kao jednu od Valkyrie-a, Ona nije ni jedno od toga dvoje. Krenimo od Valkyrie...


Valkryie-e su bile one koje "biraju" mrtve na bojištima odnosno odlučuju koji su to ratnici poginuli časno i hrabro, a koji ne, opisuju se kao prekrasne mlade nevine žene sa plavim kosama koje u kočijama dolaze sa neba. Freyju su iz vrlo banalnog razloga miješali sa njima, radi prefiksa VAL koji joj je dodan u nekim tekstovima; Valfalls (Skaldskaparmal) je termin koji u prijevodu znači "ona koja posjeduje mrtve" i Valfreyja (Njal’s Saga) "gospodarica mrtvih". Ratnici poginuli u bitki dijele se između Odina i Freyje i polovica ih odlazi sa Valkyrama u Vallhalu kod Odina, a polovica u Freyjin Sessrumnir koji stoji na sredini  Fólkvangra-ra (Gylfaginning and Skaldskaparmal). Prefiks VAL u doslovnom prijevodu znači "leševi bojišta" i dodaje se ne samo Freyji već i Odinu pa tako postoji jedno od Njegovih imena Valfadir što bi u prijevodu značilo "gospodar mrtvih". Niti Odin niti Freyja nisu Valkyrie-e, već oni koji kojima mrtvi odlaze, kao što napisah već, ili u Vallhalu ili u Sessrumnir gdje ih Freyja i Odin pripremaju za Ragnarok (bitka kraja svijeta). Upravo iz ovog razloga što se Freyja miješala sa Valkyriama se u nekim umjetničkim dijelima prikazuje sa plavom kosom što je u potpunosti pogrešno obzirom da Freya predstava živu vatru, a kosa joj je opisana bojom jagoda, crvenom i dok su Valkyrie bile nevine Freya je bila sve samo ne nevina jer predstavlja moćnu žensku seksualnost i požudu koja je neodoljiva muškarcima. Freya je slobodna i ne boji se nikoga, a njome niti jedan muškarac ne vlada i dok je čitav život najviše voljela muža Od-a, nije se sputavala u odnosima sa drugim muškarcima (u to vrijeme monogamija nije bila raširena niti među ženama, a kamoli među muškarcima, a govori se da je Freya imala onoliko ljubavnika koliko je Odin imao ljubavnica).

Od kao Freyin muž je misterija i kroz drevne tekstove i dalje nije precizno jasno da li je on bio izgubljen na moru i transformiran u čudovište pa kasnije primljen u Vallhalu ili je Od Odin prije Frigge što znači da mu je Freya bila prva žena. Velika je razlika između Freye i Frigge, Freya je slobodna i divlja ratnica, zaštitnica ratnika i ljubavnika, ona sa sobom u isto vrijeme nosi strast i osvetu dok je Frigga mirna i poslušna žena, zaštitnica obitelji, braka i djece, vječno odana svome mužu što Freyja nikada ne može biti. Određeni povjesničari zagovaraju da sa porazom Vanira od Aesira Freyja kao kraljica doživljava poraz od Odina kao kralja i zauvijek biva odbačena kao ona koja mu se odbila pokoriti, no svejedno odlazi u Aesir sa još nekim bogovima i živi tamo u prijateljskim odnosima. Odlaskom ili gubitkom Od-a (ovisno kojoj teoriji ste skloniji vjerovati) Freya određeno vrijeme tuguje, ali i kasnije s vremena na vrijeme gdje svaka njena suza koja pada na zemlju biva pretvorena u zlato i jantar pa legende govore da je čovječanstvo upravo njoj zahvalno za te metale. Bitno je i napomenuti da nije bilo "pravog" poraza Vanira nego da su se nakon dugog perioda ratovanja obje strane odlučile na sklapanje mira.

Uvijek mi je bilo zanimljivo čitati od raznih "sveznalica" nordijske mitologije kako Odin u Vallhali prikuplja najbolje ratnike, također netočna tvrdnja jer Odin sa svim svojim vrlinama i manama uvijek je bio slab na žene, pogotovo na Freyju i uvijek joj prepušta da prva bira svoju polovicu ratnika, a logično je zaključiti da će ona dobiti najbolje od najboljih ako ima pravo prvog odabira. Ovdje je zanimljivo filozofski pogledati odnos Odina i Freyje gdje joj On, Otac Očeva, najmudriji i najhrabriji dozvoljava da bude u prednosti, ne zaboravite da je Odin lukav i da je prednost samo u Njenim očima jer obje skupine ratnika se pripremaju za Ragnarok i obje skupine su odobrene od Valkyria kao skupine onih koji su poginuli časno i hrabro. Gledajući na taj način, Odinu je svejedno koju skupinu će dobiti jer zna da su one jednake pa je Freyjina prednost lažna i može se smatrati Odinovim načinom da joj udovolji.

Nigdje za Freyu nećete pročitati da je Kraljica bogova niti da je glavna boginja nordijske mitologije, umjesto Nje tu je Frigga, mirna i stabilna, vječno odana. Osobno mi je trebalo dugo vrijeme da shvatim Odinov odabir nevinosti i pokornosti koju je pronašao u Friggi kada je mogao odabrati Freyju koja je On u ženskom obliku, jednako divlja i jednako mudra sa druge strane, jednako osvetoljubiva i sa jednakom ljubavlju i poštovanjem prema ratnicima, hrabrosti i časti. Isto tako Odin nikada nije muškarac samo jedne žene i zadovoljio ih je više nego što se moglo zapisati. Jedino objašnjenje koje sam prihvatila je da se suprotnosti privlače, a ono isto uistinu odbija, magneti, naboji, Odin i Freyja, upravo zato jer i On i Ona imaju ega koji ne popuštaju i ne pokoravaju se nikome pa čak ni jedno drugome, oboje su preponosni i preprkosni. Zanimljivo je i to da se Odina uvijek prikazuje kao Onoga koji i nije baš u najboljem doticaju sa svojim emocijama, čak i prema Friggi ne iskazuje dovoljno ljubavi, a kamoli prema Freyji, no njegov sin sa Friggom Thor koji je od majke Frigge ipak naslijedio i njenu krv pa s njome i emocije mnogo je blaži od Odina. Ovdje ću samo napomenuti da je Thor sin Odina i Jorth izvorno koja predstavlja Zemlju no iz nekih meni specifićnih razloga Jorth i Friggu oduvijek sam povezivala u jednu boginju mada to niti u jednoj literaturi nećete vidjeti nego je plod osobnih iskustava i razmišljanja. Jorth se spominje i kao Friggina suparnica, a mojim filozofskim razmišljanjima suparništvo ne može postojati ako ne kreće iz istog izvora na dvije strane. Bez obzira na svoju hrabrost i snagu Thor ipak pokazuje naklonost prema Freyji, mada mu ona nije u nikakvoj krvnoj vezi, smatra je prijateljicom i često se druži s njom, Freyjine dvije sive mačke koje ju uvijek prate su poklon upravo od Thora. Te dvije mačke vuku njenu kočiju u kojoj se Freyja vozi onda kada ne jaše divljeg vepra, te se dvije životinje smatraju Njenima, uz njih životinje koje su povezane sa Freyjom su sokol i konji. Sokol se veže uz nju jer je to jedna od Njenih prvih transformacija koju je savladala, pustila je da joj iz ruku naraste perje, a zatim se u potpunosti transformirala pa posjeduje mogućnost leta iz kojeg gleda na bojišta. Sa konjima je vezana obzirom da je na njima prikazivana kao najhrabrija ratnica kojoj se konji nikada nisu umorili bez obzira koliko brzo bi ih tjerala da trče. Druga veza sa konjima je putovanje drugim svijetovima na njima.

Freyjin najvažniji simbol je Njena ogrlica koju uvijek nosi, ogrlica se naziva brisling, a dobila ju je na poklon od četiri patuljka, mada umjesto riječi poklon oni manje upućeni koristiti će i riječ "plaća" jer dobila ju je nakon što je spavala posebno sa svakim od četiri patuljka. Ovdje također postoje dvije filozofske struje koje to objašnjavaju, jedna od njih ide lakšim putem i objašnjava njen čin kao pokazatelj njenog slobodnog seksualnog ponašanja i ništa drugo dok je drugi stav nešto dublji. Četiri patuljka povezuju se sa četiri strane svijeta i četiri elementa koje je Freyja morala prihvatiti kako bi dobila ono što je u tom trenutku smatrala najvrednijim. Ona je prihvatila svaki aspekt sebe kroz četiri elementa i sve svoje oprečne karakteristike od kojih prvenstveno hrabrost, snagu, osvetu i ratništvo sa jedne strane i ljubav i zaštitu sa druge. Na taj je način spojila u sebi sve dijelove i pomirila muški i ženski polaritet pa se za nju često govori da je žena u tijelu muškarca jer posjeduje kvalitete na kojima bi joj i najhrabriji ratnici zavidjeli no sa druge strane zadržava svoju ženstvenost i ljepotu koju uvijek zna upotrijebiti u svoju korist. U nekim sagama spominje se kako nije bilo boga koji se nije divio njenoj ljepoti, ali nije bilo onog koji nije pokazivao strah pred Njenim gnjevom kada bi ga pokazivala.

Prije najzanimljivijeg dijela, Seidhr-a, donosim Vam neke od korespodencija koje se vežu uz Freyju.
ZAŠTITNICA: pjesništvo, ljubav, ljepota, životinje, seks, vještičarstvo, bogatsvo, trans, mudrost, magija, zaštita, ratništvo, čast, hrabrost, rat, smrt
ŽIVOTINJE: sive mačke, konji, sokol, vepar, zečevi i labudi
BILJKE: jagorčevina, tratinčica, imela, jaglac, jagoda, bazga, stolisnik, divlje cvijeće i biljke
RUNE: Fehu, Kenaz
BOJE: Crvena, zelena, crna i zlatna
KRISTALI: jantar, zlato, malahit, mjesečev kamen, srebro, žad
SIMBOLI: ogrlica, broj 13, siva mačka, vepar, puni mjesec, pentagram
PRINOSI: medovina i medica
MAGIJSKI RADOVI: ljubav, seks, ljepota, hrabrost, divinacija, zaštita žena, zaštita od fizičke boli, obilje, vrtlarstvo, ljutnja, bijes, svi radovi sa precima i mrtvima, blagoslov nakita i amuleta, transformacije

Mnogi (uključujući i moju malenkost) smatraju upravo Freyju prvom Vješticom no jednako kako ju ne smijete miješati sa Valkyrie-ama tako ju ne smijete miješati sa Volvama. Volve su mudre žene, proročice, muškarci sa njihovim sposobnostima nose naziv Thul što znači mudrac. Seidhr je posebna vrsta magije i žene koje ju prakticiraju su Seidkone dok su muškarci Seidhmadhri, prva Seidkona bila je Freyja dok je prvi Seidhmadhri bio Odin. Tradicionalno je termin Volva korišten za one žene koje su prakticirale Seidhr i putovale svijetom poučavajući ga drugim ženama, dok se drugi izraz slabije koristi pa dolazi do miješanja žena koje se bave samo divinacijom (Volve) i onih koji se bave i ostalim tipovima magije (Seidkone). Jedan od prvih rituala kada bi došle u novo mjesto bio je padanje u trans i divinacija (galdir) gdje bi se trans postizao pjesmama i ritmovima gotovo identičnim onima koje nazivamo šamanskima. Žene su na sebi nosile životinjsku kožu, rukavice i u jednoj ruci štap koji je služio kao sredstvo za kanaliziranje energije, a prije rada trebala im se prinijeti žrtva u obliku obroka kojeg je činilo srce neke od životinja koje su živjele u tom kraju (Erik s.). Freya je seidhr donijela u Aesir, a kako Odin također pokazuje tu vrstu magijskog znanja nakon Freyjinog dolaska valjana je pretpostavka da ga je upravo Ona podučila, mada postoji teorija kako Freyja i Odin u isto vrijeme razvijaju svoje znanje i tako predstavljaju prvog muškarca i prvu ženu koji se bave magijom. Obje teorije imaju argumente u svojoj filozofiji jer može se smatrati kako je Freyja iz starijeg klana bogova dolaskom u Aesir sa sobom donijela i određenu količinu znanja dok se isto tako može vjerovati u simultani rast muškog i ženskog prakticiranja magije obzirom da su Freyja i Odin i u brojnim drugim aspektima vrlo slični. Vrste magija koje Seidhr uključuje su divinacija, putovanje duše (astralno putovanje), fizičku transformaciju, liječenje, nekromanciju i uroke.

Seidhir se sastoji od tri bitna dijela: transa, puta i ritma. Kod ulaska u trans koriste se različite metode ovisno o tome koja vam najbolje odgovara, osim pjesme, plesa, ritmičnih pokreta i chantova često se koriste i različite biljke za pomoć. Putovanje je prelazak u druga stanja svijesti gdje se često pojavljuje konj koji se jaše u druge svjetove ili se ide direktno po Yggdrasilu. U fazi putovanja se obavlja onaj dio magije kojeg ste naumili no često se oni koji prakticiraju ovaj oblik susreću sa takozvanom šamanskom bolesti koja je prisutna i u svim drugim kulturama koje prakticiraju sličan oblik rada. Šamanska bolest je dosta opasna pa iz tog razloga mnogi odustaju od ovog oblika rada jer uključuje različite fizičke smetnje koje se javljaju pri prelasku iz jednog stanja u drugo. Tokom puta osim radova osoba se susreće i sa svojom životinjom koju nakon prvog rada može viđati i u fizičkom svijetu kao oblik svoje sjene, ta životinja se naziva i "uhvaćena životinja" jer ju iako ona nama prilazi mi moramo pridobiti i uhvatiti, a nakon toga njezino zdravlje odražava se i na naše i moguće je spajanje nas i nje u jedno biće tokom radova gdje se kasnije može raditi na potpunoj transformaciji koju su Odin i Freya svladali (gavran-Odin, sokol-Freya). Putovanje je također i vrijeme koje se može iskoristiti za kanaliziranje različitih entiteta zbog učenja, devocije, dobivanja poruka i slično. Najvažniji dio seidhira je ritam. Ritam koji se koristi u Seidhiru je Sleipnir (Odinov konj) koji putuje drvetom života po mreži Wyrd i u ovom se obliku prikazuje sa osam, a ne četiri noge. Ovaj ritam je vrlo sličan onome koji dolazi i od šamana južne Amerike jer uključuje čvrsti i kontinuirani ritam koji predstavlja galop konja koji se ubrzava, sve dok traje galop traje i putovanje, a povratak nije brz i nagao nego se galop pri vrhuncu rada kada dosegne pik počne usporavati i postaje sve sporiji dok se osoba ponovno ne vrati u stanje transa iz kojeg se drukčijim metodama mora vratiti u početno stanje (istima kojima je došla u trans). 

Ovdje napisano o Seidhiru možete smatrati samo uvodom, u nekim sljedećim tekstovima možda (ako osjetim potrebu) ću detaljnije opisati različite vrste radove za vrijeme trajanja puta, no kako zadržavam pravo da određena znanja ipak ne smiju ovako javno biti dostupna ipak mislim da je ovo maksimalno što ćete u ovoj formi dobiti od mene. Neke stvari ipak nisu za svakoga iz sigurnosnih razloga.

Kroz obožavanje kulta Freye otvorit će Vam se mnogi svjetovi i mnoga znanja, dobiti ćete puno no jednako tako morate biti spremni i puno dati. Nikada je ne pokušavajte mijenjati niti s Njom ulaziti u pregovore i rasprave, a kada negdje od nekog "pametnog" pročitate da je Frigga preobražena Freyja, odnosno Njen drugi aspekt, molim Vas, nasmijte se samo i ignorirajte takve gluposti. 
Freyja će uvijek ostati Freyja i Odin će uvijek ostati Odin.
Budite blagoslovljeni!

1 komentar:

  1. Mogu ti reci da sam stvarno puno toga novog naucila. Posebno mi je zanimljiva prica o Seidhru :D a i mitologija mi je prekrasna :D svaka cast draga :D samo nastavi tako sa osobnim osvrtima...zaista su inspirativni!

    OdgovoriIzbriši