četvrtak, 9. svibnja 2013.

KRISTALI

Moja mala zbirka s vremenom je zaslužila da je se predstavi na internetu. Sa desne strane među podstranicama možete od danas pronaći i onu imena Kristali na kojoj ćete moći pročitati sve vezano uz pojedini kristal koji posjedujem. Trenutno se u zbirci nalazi 16 kristala od kojih sam danas stigla obraditi samo 11, no polako ću i o njima s vremenom nešto napisati kao i o onima koji će se tek naći u mojoj zbirci.

KRISTALNI SUSTAVI
Obzirom na raspored atoma, kristale možemo podijeliti u sedam skupina gdje svaka skupina odgovara jednoj vrsti poliedra, to su kubični (granat, magnetit, kamena sol, dijamant), heksagonski (smaragd, akvamarin), trigonski (safir, rubin, jaspis, kvarc, hematit), tetragonski (kasiterit, cirkon), rompski (topaz), monoklinski (žad, malahit, azurit) i triklinski (tirkiz, labradorit).

TVRDOĆA PO MOHSOVOJ LJESTVICI
Tvrdoćom nazivamo svojstvo kristala kojim pokazuju svoju otpornost prema grebanju. 1812. godine njemački je mineralog Frierich Mohs sastavio ljestvicu koja se koristi i danas po njegovom imenu, a sastoji se od 10 stupnjeva. Svaki mineral je sposoban ogrebati one minerale koji se u ljestvici nalaze ispod njega i biti ogreban od onih sa većom tvrdoćom, iz tog razloga ne preporuča se nošenje kristala u istim vrećicama ako su različitih tvrdoća. Oni minerali sa tvrdoćom 1-2 mogu se oštetiti noktom, dok se oni o 3 do 6 mogu oštetiti vrhom nož ili sličnom oštricom, kristale sa najvećim tvrdoćama jako je teško oštetiti.

ČIŠĆENJE KRISTALA I ZAŠTITA
Kristale je potrebno redovito čistiti kako bi uklonili negativnost nastalu od negativnih emocija i misli, zagađenje od okoliša, električnu zagađenost i zagađenost zvukom. Prije čišćenja kristala jako je važno poznavati kristal jer nisu sve tehnike pogodne za određene primjerke, tako su na vodu osjetljivi celestin, gips, sol, tirkiz, lapis lazuli, ortoklas i tirkiz, neki kristali osjetljivi su na izlaganje suncu i soli, a neki ne podnose zakapanje u zemlju. Kristale možete čistiti nekim od sljedećih načina:
a) VODA - kristal se drži pod mlazom hladne vode, preporučuju se kiša i potoci
b) SUNCE - kristal se ostavi tokom dana na sunčevim zrakama
c) MJESEC - kristal se tokom noći ostavi na mjesečini
d) ZEMLJA - kristal se zakopa na jednaki broj dana i noći u zemlju
e) DIM - kristal se izloži aromatičnom dimu tamjana, cedra ili kadulje
f) ZVONO - kristal se izloži vibracijama zvona, tibetanske zdjele ili gonga
g) REIKI - nad kristalom se vrši reiki tretman energijom

PROSTOR ZA KRISTALE
Prostor u kojemu se kristali drže treba biti čist, udoban i mir sa dovoljnom količinom svjetlosti, a preporučljivo je da budu u dodiru sa prirodnim materijalima poput drveta, pamuka ili lana. Obzirom na svoja svojstva kristale je dobro i smjestiti u stanu na ona mjesta koja su tokom dana izložena negativnim energijama od električnih uređaja, buci ili zagađenju. Za spavaću sobu preporučaju se ametist i ružičasti kvarc, a rastu biljaka najbolje pogoduju kvarc i oniks. Kod presađivanja biljaka stavite na par dana u teglu sa njom i tirkiz, a slabašnim i bolesnim biljkama zakopajte uz njih akvamarin. Kristale možete i smjestiti blizu Vaših kućnih ljubimaca, azurit je posebno dobar kod udomljenih štenaca, a one kristale koji nisu osjetljivi na vodu stavite sa ribicama u akvarij.

ENERGIJA KRISTALA
Svaki kristal ima određena svojstva koja nam pomažu da riješimo probleme koji nas muče, to su svojstva koja utječu na fizičke, mentalne, emotivne i astralne probleme. Najstariji zapis o terapeutskoj moći kristala potječe iz oko 2000 godine pr.n.e. iz Egipta i zapisan je na papirusu, a sadrži točne upute o obradi i korištenju određenih kristala za ozdravljenje od bolesti. Kristale možete koristiti pasivno i aktivno, ako ih držite u prostoru u kojemu boravite ili nosite sa sobom u torbi ili džepu tada je to pasivno korištenje gdje ste pod utjecajem njihovih energija. Aktivno korištenje kristala uključuje meditaciju sa njima, polaganje na one dijelove tijela sa kojima imamo problema ili polaganje na čakre i kristalne kupke, masaže, korištenje kristalnog praha i mnoge druge.

PROGRAMIRANJE KRISTALA
Najčešća uporaba kristala u današnje vrijeme je programiranje. Tokom meditacija i vizualizacija kristal koji programiramo držimo u ruci i prenosimo mu naše misli i namjere programirajući ga tako da nam pomogne kod određenih situacija ili problema. Često se za depresivna stanja programiraju crveni kristali, za komunikaciju plavi, za stanja zbunjenosti bijeli, prozirni potiču meditaciju, žuti se koriste kod nezadovoljstva, a ružičasti kod stanja zabrinutosti.

1 komentar:

  1. Drago mi je što si obratila pažnju na tehnike programiranja i pročišćavanja kristala jer to jako često ljude buni. Super post :D makar se nadam da ćeš u nekom drugom postu detaljnije pisati o ovim temama :D

    OdgovoriIzbriši